Loods 6 logo
Gam Klutier & Michiel Kluiters - Loods 6

Gam Klutier & Michiel Kluiters

23 t/m 31 oktober 2021

Gam Klutier & Michiel Kluiters, duo tentoonstelling van vader en zoon.
At play in the field of transformation

Een duo tentoonstelling met opvallende contrasten. Michiel Kluiters (1971 woont en werkt in Amsterdam) en zijn vader Gam Klutier (1946 woonachtig in Peru) exposeren voor het eerst samen. Beiden hebben hun sporen verdiend in de kunstwereld. In hun werk lijken ze in eerste instantie tegenpolen, volle doeken versus lege fotografische beelden. Wie beter kijkt ziet echter ook parallellen.

Vader en zoon leven inmiddels 40 jaar mijlenver uit elkaar en hebben in een totaal andere cultuur en omgeving hun werk ontwikkeld. In deze expositie komen die twee werelden voor het eerst bij elkaar.

De lichte wereld van Gam Klutier

Gam Klutier werkt en woont sinds 1981 in Lima, Peru, waar hij veel bekendheid geniet. Zijn werk is opgenomen in verschillende collecties en musea en was hier in 2019 te zien in een grote solo tentoonstelling bij Pulchri in Den Haag. Jarenlang wisselde hij Lima af met New York, maar zijn huidige werk is sterk beïnvloed door de leefomgeving en natuur van Peru.

Klutier heeft een heel eigen beeldtaal ontwikkeld die in de schilderijen en sculpturen zichtbaar is. Een imaginaire micro-macro wereld van plantfiguren, dierfiguren, mensachtigen en wezens die een mengvorm daarvan zijn, zwermt gewichtloos over de vaak zeer grote doeken. Sommigen figuren groot en stevig, andere klein en door elkaar krioelend. Klutier werkt in een beperkt kleurenpalet, met alleen zwart wit, blauw en geel/goud. Lijnen en vormen dwarrelen in een all-over patroon over het doek in een dynamisch, gelaagd beeld. Het veelzijdige werk lijkt intuïtief en moeiteloos uit zijn handen te stromen. Ook zijn recente sculpturen, die duidelijk voortkomen uit zijn tweedimensionale creaties, lijken vederlicht, als uit een papiertje geknipte staande figuren.

Michiel Kluiters' ruimtelijke illusies

Michiel Kluiters bouwde zijn artistieke carrière op uit het onderzoeken van ruimte en illusie, veelal middels fotografische beelden. In zijn vroegere werk maakte hij wandvullende foto's die de suggestie wekken van het openen van nieuwe ruimten op bestaande locaties. Een mooi voorbeeld hiervan is de installatie Room I, II en III voor de tentoonstelling Phantom Limb in het Fries Museum in Leeuwarden (2018).

In zijn recente monumentale foto's onderzoekt Kluiters meer op autonome wijze hoe ruimte (of ruimtelijkheid) in fotografie voor hem werkt. Deze beelden tonen onmogelijke of op zijn minst onverwachte architectonische ruimtes. Muren staan scheef, waardoor vreemde, onlogische deuropeningen ontstaan, die het gevoel geven dat de architect zijn verstand heeft verloren. De structuren zijn ruw geschilderd, wat ze een zeer specifieke textuur geeft. Sommige kamers lijken slechts half af. Of weer vervallen. Het zijn de details die een verhaal vertellen. Elke opening lokt ons naar een nieuwe leegte die nergens heen leidt. De ruimtes die zich ontvouwen zien er overtuigend echt uit, maar ogen uitermate onpraktisch en onleefbaar. Toch blijf je nieuwsgierig. Het is intrigerend hoe we deze raadselachtige constructies proberen te ontrafelen.

Opening 23 oktober 17:00 uur
Tentoonstelling 24 t/m 31 oktober 2021
Openingstijden 11:00 - 17:00 uur

Gam Klutier

IN DE BAGAGEHAL KNSM Laan 289

website
Nieuwsbrief Loods 6
Ontvang het laatste nieuws over evenementen en activiteiten rondom Loods 6.