Loods 6 logo
4 mei herdenking De Kroonvaarders - Loods 6

4 mei herdenking De Kroonvaarders

4 mei 2023

Geschiedenis
De Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) was tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste rederij in Amsterdam. In de strijd tegen Duitsland en Japan werd zij ingezet voor de geallieerde bevoorrading, maar slechts een derde van de vloot meerde weer aan. In totaal keerden 49 schepen en 230 bemanningsleden niet terug. Ook 17 walpersoneelsleden van de KNSM kwamen om door oorlogsomstandigheden.

In 1947 werd een monument in de hal van “Het Scheepvaarthuis” onthuld met de namen van de omgekomen 247 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument bevindt zich na omzwervingen uiteindelijk, sinds 2005, in Loods6 de plek waar vroeger de schepen vertrokken en aanmeerden.

Op 4 mei herdenken we de omgekomen 247 koopvaardijveteranen van de KNSM. Ook wordt op deze dag het monument overgedragen door Stichting Kunstbezit Koninklijke Nedlloyd aan Stichting Kunstwerk Loods6. De Kroonvaarders, vereniging van oud KNSM-medewerkers, en VOS, Vereniging Ons Suriname, verwelkomt iedereen om 14:45 uur in de Kompaszaal in Loods6. De inloop is vanaf 14:30 uur.

Meer informatie is te vinden op www.4en5meiamsterdam.nl.

website
Newsletter Loods 6
Receive the latest news about events and activities around Loods 6.