Loods 6 logo
Iyengar Yoga Zeeburg - Loods 6
website

Iyengar Yoga Zeeburg

De precisie, schoonheid en filosofie van klassieke yoga

*Het interieur is zoals de lessen en de bedoelingen van Iyengar: licht en helder, sober en comfortabel. Alles is gericht op de schoonheid van de techniek, op de inhoud van deze levenskunst. Beginners, gevorderden, chronisch zieken, rugpatiënten, tieners en kinderen, leraren en professionals: iedereen is welkom bij Iyengar Yoga Zeeburg, de hoog aangeschreven yoga-school van Amsterdam. *

Het is er op een serene manier rustig. Schoon, lekker hoog en ruimtelijk en er is veel licht dat binnenvalt door een hoge glazen gevel tussen de Iyengar yogaschool en boekhandel Pampus van echtgenoot Carel van Pampus, in het souterrain. De twee-eenheid boekwinkel-yogaschool met de gezamenlijke boeken/leeshoek is natuurlijk een hele mooie. De boekhandel van Carel verkoopt dan ook niet geheel onverwacht de beste yogaboeken van Amsterdam, althans, de boeken die Berber zelf écht goed vindt. Is dat dan een maatstaf voor kwaliteit, willen we weten? Ja, dat is het eigenlijk wel, geeft Berber toe. Haar yogaschool geniet bekendheid van Groningen tot Maastricht en tot ver over de landsgrenzen. Ze is inmiddels 27 jaar gecertificeerd Iyengar yoga leraar en daarmee zo gespecialiseerd, dat ze ook zelf nieuwe leraren opleidt en voor na die opleidingen ook weer vervolgopleidingen organiseert.

‘Iyengar Yoga is mooi, vindt ze, omdat het enorm technisch is, puur gericht op het bereiken van lenigheid, evenwichtigheid en gelijkmoedigheid. Er worden je bij Berber en de andere gecertificeerde lerarenvan het team van Iyengar Yoga Zeeburg nooit verhalen verteld over ondergaande zonnen, de geur van de Lotusbloem of het gevoel van verlichting dat je zou moet ervaren als je uit de downward facing dog komt. Die vorm van suggestie en zweverigheid: het is niets voor de Iyengar Yoga. ‘Je ervaart vanzelf wat yoga met en voor je kan doen, hoe je je kunt voelen. We geven hier strakke, sobere instructies: doe dat, zet hier je voet neer, breng je bekken meer naar voren. We vertellen je niet wat het resultaat daarvan zou moeten zijn, hoe je je daarna zou moeten voelen, wat er mentaal met je gebeuren kan. We zijn de yogaschool van de heldere instructies, persoonlijke aandacht en on-opgeschmuckte kwaliteit.’

‘Door yoga ervaar je hoe prettig het is om meer evenwicht te vinden in je lichaam, in je geest. Dat evenwicht is overigens nooit een permanente staat van zijn. Zo van: okee, nu ben ik in evenwicht, nu is het goed. Er zijn steeds weer verstoringen. Een nieuwe pijn in je rug. Nieuwe complicaties bij een chronische ziekte. Een nieuwe vorm van stress in je leven. Yoga leert je, hoe je de verstoringen kunt beperken, verminderen. Het kan voor iemand met rugpijn heel fijn zijn om te ervaren dat de pijn vermindert of zelfs verdwijnt. Dat is wat yoga voor je kan doen en waardoor het je vanzelf verder brengt. ‘Ik ben zelf ook nog steeds niet uitgestudeerd. Yoga is een holistische levenskunst, die heel veel zaken omvat, eigenlijk alle aspekten van leven en van levenskwaliteit. Ik heb inmiddels 8 examens afgelegd bij de Iyengar yoga verenigingen in binnen en buitenland, heb het “Senior 3 certificaat”. Het hoogste certificaat dat je via examens kunt krijgen. De examens waren vaak behoorlijk zwaar. Daar leer je mee omgaan. Dan is het maar zwaar. Daar zie ik niet meer tegenop. Ook dat heb ik van yoga geleerd.”

Onze lessen op de Iyengar Yoga studio op de KNSM laan 303 zijn er voor beginners, mensen met klachten, gevorderden, leraren, kinderen, tieners. Als het voor jou beter is om naar een andere groep te gaan – meer gevorderd of juist meer onervaren – hoor je dat vanzelf. Gezelligheid is er ook, want de boekhandel heeft een “koffiehoekje” en serveert heerlijke kopjes thee en koffie. Daar maken de yoga leerlingen na de les graag gebruik van, terwijl ze met elkaar van gedachte wisselen of gewoon door een krantje bladeren.

Nieuwsbrief Loods 6
Ontvang het laatste nieuws over evenementen en activiteiten rondom Loods 6.