Historie
Loods6 vindt zijn oorsprong bij de vestiging van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij op de Oostelijke Handelskade. Het pand, dat werd gebouwd in 1921, diende oorspronkelijk als goederenopslag voor vrachtschepen uit de Middellandse Zee, Europa, Centraal-Amerika en het Caribische Gebied. In de jaren ’40 werden de vrachtschepen grotendeels vervangen door passagiersschepen. Hiermee veranderde de functie van de loods als opslag naar een passagiersterminal voor eerste klas reizigers. Met deze omslag en om weerstand te bieden tegen de opkomende luchtvaart werd de aankomst- en vertrekhal gerenoveerd tot een ruimte met luxe en internationale uitstraling. De Kompaszaal, zoals de aankomst- en vertrekhal heet, werd ontworpen door de nautische interieurontwerper Johan van Tienhoven. Van Tienhoven maakte kunst tot een groot onderdeel in het interieurontwerp. Hiervoor werden gevraagd glaskunstenaar Lex Horn, kunstschilder Cuno van den Steene en beeldend kunstenaar Dick ten Hoedt.
Desondanks kon de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij geen standhouden en daarmee vertrok de KNSM van het schiereiland in de jaren ‘80. Het leegstaande pand werd gekraakt wat het begin was van Loods6 als creatief-cultureplaats in Amsterdam.
In 1996 werd het in samenwerking met bestaande gebruikers, krakers, buurtbewoners en kunstenaars getransformeerd tot creatieve bedrijfsverzamelplaats. Hierbij bleven de monumentale karakteristieken behouden, zoals de betonnen vloeren, de mozaïeken in de Kompaszaal en de belettering op de kolommen. In 2012 verkreeg Loods6 de monumentenstatus.
Tegenwoordig zijn er in Loods6 enkele honderden vooraanstaande kunstenaars en onderscheidende creatieve ondernemers actief, naast diverse horecagelegenheden en winkels. Bovendien worden er gedurende het jaar verschillende creatieve en culturele evenementen in Loods6 georganiseerd.