Geen moeilijk gedoe. ‘Wij houden van eerlijk gemaakte wijnen, zonder gekke trucs en rare toevoegingen. Waarbij je altijd zin hebt in een tweede glas.’ Probeer gerust uit of Robin gelijk heeft, op de openflessen zaterdagen bij D-Vine.
In het voorjaar van 2017 streek D-Vine neer in Loods 6. D-Vine bestond toen ruim twee jaar. De focus lag tot die tijd eigenlijk vooral op het scouten van fijne wijnen voor de horeca. Robin: ‘Ik begon op mijn 15e in de horeca, de hotelschool was een logische stap. Daar maakte ik kennis met de magische werking van wijnen en eten.’ Na de hotelschool werkte Robin nog een tijd als gastheer en restaurantmanager. Met een overduidelijke passie voor wijn.
In 2007 ging het mis. Een hoge duik in ondiep water zorgde voor een dwarslaesi. Robin: ‘Het was bijna het einde van het verhaal. Maar het werd óók het eerste hoofdstuk van mijn nieuwe leven. Ik heb heel veel geluk gehad. Het ergste vond ik het niets doen. Wijn was mijn reddingsboei. Het verkopen van wijn ging me goed af. Dat kon ik vanuit een rolstoel gelukkig nog wél doen.’ Robin begon deel 2 van zijn carrière voorzichtig, met een paar uur in de week werken bij een Spaanse wijnimporteur in Amsterdam. Robin: ‘Ik dacht rustig op kantoor te kunnen beginnen, maar werd op dag één al direct de straat opgestuurd met een doos wijn op schoot. Dat was moeilijk, maar zo goed! Na 3,5 jaar werkte ik weer fulltime, mijn perspectief veranderde, ik was er weer.’
Na die 3,5 jaar wilde ik meer kennis opbouwen van een breder assortiment wijnen. Het leveren van wijn aan horeca bleek een ‘match made in heaven’. In die baan kon ik al mijn gastheerschap kwijt, mijn kennis verdiepen, een bredere ervaring opdoen. Daarna ben ik voor mijzelf begonnen met D-Vine.’
Groter, groter is nooit het doel bij D-Vine. Beter, beter, beter is dat wel. Het team bestaat inmiddels uit acht jonge gemotiveerde, mensen die naast de wijn, vooral kennis, hulp en advies verkopen. Robin: ‘Wij geven cursussen aan horecapersoneel en particulieren. We organiseren proeverijen. We zijn de hele dag met dit prachtvak bezig, hoe fijn. Daar gaat het om. Dat brengen we graag over op klanten en bezoekers, in onze winkel. We houden niet van stoffig en nurks. Het gaat om genieten en beleven.’
Het voltallige personeel van een Amsterdams designer-hotel komt binnenlopen voor een wijntraining. Wijnen proeven, maar vooral ook het beleven van de D-Vine magie. Niks stoffige wijnkelder. De wijn fonkelt in grote glazen. En dat tweede glas, zo is duidelijk, gaat ook heus wel gedronken worden…