Loods 6 logo
Studio Pansa - Loods 6
website

Studio Pansa

Ceramics makerspace Amsterdam

Lennard kwam op het idee in Londen, waar hij zomaar op een dag binnenstapte in een fijn ontworpen ruimte waar je met elkaar, maar ook alleen, kan werken met klei.

Want waarom zijn er wel yogastudio’s en sportscholen maar geen ateliers waar je gezamenlijk gebruik kunt maken van machines en faciliteiten? Het concept is uniek in Amsterdam en past helemaal in de huidige deeleconomie. Je krijgt er zin om te vertragen, je voeten op de grond te zetten en je handen in de klei.

En dat willen we! In de vensterbank lonken prachtige serviesstukken en fijn geglazuurde kommen en schalen. Ze zijn te koop maar we willen dit natuurlijk zelf maken. Dat kan. Studio Pansa biedt diverse workshops aan en je kan elke maand beginnen. Lennard: ‘Geduld en aandacht werkt. Je ziet dat direct terug in je werk. Dat is het mooie. Het blijft magisch. Elke keer als je met glazuur hebt gewerkt en het werk uit de oven komt is het weer anders. Stap voor stap. Go slow, neem de tijd en doe het nog eens.’ Dat is geen straf, de ruimte nodigt uit om er te experimenteren en even los te komen van de dagelijkse efficiëntie en routine.

Lennard: ‘Ik heb altijd veel gereisd en zocht dan een plek waar ik dingen kon maken. Zo ook in Thailand, daar liep een vrolijk jongetje elke dag even langs om te kijken wat ik aan het doen was. Hij stelde elke dag weer een andere mooie vraag waar ik dan ook weer over na ging denken. Pansa heette het jongetje en hij staat voor mij voor kinderlijke oerdrang en openheid. Zo is ook Studio Pansa: licht en open. Je krijgt er zin om te spelen. Met zijn allen dingen maken, dat is waar ik blij van word, net als tijdens mijn tijd op de Rietveld waar ik met plezier op terug kijk. Dat je zelf ergens mee bezig bent en na een paar uur om je heen kijkt en ziet dat je medestudenten ook supertoffe dingen hebben gemaakt. Zo’n plek is te gek.’

Sinds juni 2018 is die plek er. Je kunt er workshops volgen, of zelf je uurtjes boeken achter de draaitafel, gebruik maken van de ovens en experimenteren met materialen. Er is altijd een mentor aanwezig die je wegwijs kan maken. Je kunt een abonnement afsluiten per maand of lessen boeken met een strippenkaart. Gewoon benieuwd naar wat er allemaal wordt gemaakt? Binnen wandelen kan altijd ook voor de wisselende expo’s en unieke juweeltjes in de shop.

Nieuwsbrief Loods 6
Ontvang het laatste nieuws over evenementen en activiteiten rondom Loods 6.